Wydawnictwo
- 1000 stopni (1)
- AA (5)
- ABA (1)
- Ad oculos (2)
- Ad Rem (1)
- Adam Marszałek (3)
- Adamada (1)
- Afera (1)
- Agora (3)
- Amber (1)
- APN PROMISE (11)
- Arkady (1)
- Ars Scripti-2 (3)
- Arti (1)
- Arystoteles (10)
- Astra (1)
- Astrum (32)
- Austeria (2)
- Babaryba (2)
- Baobab (2)
- Bellona (3)
- Bernardinum (4)
- Bis (1)
- Bona (1)
- Bosz (5)
- Buchmann (32)
- Bukowy Las (4)
- Burda (1)
- Carta Blanca (1)
- CeDeWu (5)
- Charles Glass Books (1)
- Cogito (1)
- Cyranka (1)
- Czarne (2)
- Cztery Głowy (1)
- Demart (4)
- Dragon (12)
- Drzewo Babel (1)
- Dwie Siostry (5)
- Dwukropek (1)
- Edipresse (2)
- Edipresse Książki (1)
- Edycja Świętego Pawła (1)
- Esteri (8)
- Ewa Wachowicz - PROMISS (9)
- ExpressMap (2)
- Fakt (1)
- Feeria (9)
- Fenix (3)
- Festina (15)
- Filo (12)
- Fundacja Źródła Życia (10)
- G + J Gruner + Jahr Polska (1)
- G+J (1)
- Gaj (5)
- Galaktyka (5)
- Gerls (1)
- Graf-ika (5)
- Grupa Wydawnicza Foksal (2)
- Harde (5)
- Harde (2)
- Hartigrama (1)
- Helion (1)
- Hortpress (2)
- Horyzont (4)
- Insignis Media (1)
- Instytut Wydawniczy PAX (1)
- INTERDRUK (1)
- Jedność (30)
- JednymSłowem (4)
- Kirin (1)
- Kobiece (3)
- Kocur Bury (1)
- Koenemann (1)
- Koncept (18)
- Kos (1)
- Kropka (1)
- Księży Młyn Dom Wydawniczy (4)
- Laurum (2)
- Libron (1)
- Literackie (1)
- Literanova (4)
- Literówka (1)
- LIWONA (3)
- Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza (1)
- Luna (1)
- M wydawnictwo (5)
- MAK (2)
- mamania (5)
- Marginesy (17)
- Martel (14)
- MCD (1)
- media.worxx (1)
- MEDYK (1)
- Multico (7)
- Muza (11)
- Nasza Księgarnia (2)
- Nortom (1)
- Novae Res (1)
- Nowik (1)
- Nowy Świat (2)
- Oficyna Naukowa (2)
- Ole (1)
- Olesiejuk (14)
- Olesiejuk Sp. z o.o. (61)
- OLIMP MEDIA (3)
- Otwarte (8)
- Pascal (33)
- Petrus (2)
- Poligraf (2)
- Poradnia K (2)
- PressForum (1)
- printex (1)
- Prószyński i S-ka (4)
- Publicat (20)
- Purana (8)
- Purple Book (4)
- REA (19)
- REA-SJ (1)
- Rebis (5)
- Regio (2)
- Relacja (2)
- Ringier Axel Springer Polska (6)
- RM (21)
- Rytm (1)
- Salwator (2)
- Samo Sedno (2)
- Samo Sedno Edgard (1)
- SBM (2)
- SBM (21)
- Sensus (2)
- Septem (4)
- Serafin (1)
- Siedem Słów (1)
- Sine Qua Non (2)
- Skarpa Warszawska (2)
- Skrzat (4)
- Słowne (5)
- Słowne (dawniej Burda Książki) (1)
- Sonia Draga (2)
- Stapis (1)
- Studio Emka (2)
- Świat Książki (3)
- Underdog Press (1)
- Vemag (4)
- VERDON CAPITE s. r. o. (3)
- Vesper (1)
- VIRIDIA AB (1)
- Vis-a-vis Etiuda (1)
- Vital (8)
- Vivat (1)
- Vocatio Oficyna Wydawnicza (1)
- WAM (19)
- Wielka Litera (4)
- Wig-press (2)
- Wilga (2)
- Wydawnictwo Arsarti (1)
- Wydawnictwo Czas Wina (3)
- Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników (14)
- Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego (1)
- Wysoki Zamek (1)
- Zielona Sowa (1)
- Zielone Wydawnictwo (1)
- Znak (7)
- Zona Zero (1)
- Zwierciadło (26)
- Zysk i S-ka (2)
- Żywieniowo (1)
Cena
-
od
do
Ambasada śledzia
Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.
W książce znajdziecie:
informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia,
anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje śledziowe,
ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:
zima klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem,
jesień śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju,
wiosna śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami,
lato jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne,
vege śledzie rozdział z przepisami na wegetariańskie dania śledziowe bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy oddadzą smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
Marta Sawicka-Danielak pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.
Filip Danielak perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni.
Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk, Skiba i Tede.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
AMBASADA śLEDZIA - MARTA SAWICKA-DANIELAK, FILIP DANIELAK
Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.
W książce znajdziecie:
informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia,
anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje śledziowe,
ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:
zima klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem,
jesień śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju,
wiosna śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami,
lato jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne,
vege śledzie rozdział z przepisami na wegetariańskie dania śledziowe bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy oddadzą smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
Marta Sawicka-Danielak pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.
Filip Danielak perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni.
Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk, Skiba i Tede.
Dostępność: brak towaru
JAK SMAKUJE ROK - MARCIN MOLIK
Szefowie kuchni nigdy nie przestają szukać inspiracji. Znajdują ją w dziecięcych wspomnieniach o tzw. comfort food, podróżach i daniach, które podziwiamy. Ale najlepszą motywacją i jednocześnie źródłem fantastycznych produktów jest sama matka natura. Jeśli ktoś szuka inspiracji w naturze, źródło jego kreatywności nigdy nie wyschnie.
To jest filozofia gotowania Marcina Molika. Sezonowe, lokalne produkty są dla niego inspiracją. Od nich zaczynają się pomysły na potrawy z mięs, ryb czy nabiału. Wydawać by się mogło, że to trudna sztuka, że są produkty, których nie da się w domu dobrze przygotować. Marcin Molik w swojej książce zdradza kilka tajemnic szefów kuchni, które powodują, że dzięki prostym zabiegom gotowanie wykwintnych potraw staje się łatwe.
Każdy z przepisów z książki Jak smakuje rok oparty jest na wybranym produkcie sezonowym. Czy wyobrażaliście sobie, że z malin można zrobić chłodnik? Albo ptasie mleczko z dyni? Kurki prażone są świetnym dodatkiem do deserów, a świąteczne śledzie można zrobić w wiśniówce.
Dostępność: brak towaru
JEDZ I PRACUJ NAD WłASNYM ZDROWIEM CZ. 2 - KAROLINA SZACIłłO, MACIEJ SZACIłłO
Jedz i pracuj to książka dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego znaczącą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie i najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nie ważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny.
Karolina Szaciłło jest specjalistką od zdrowego trybu życia. Prowadzi warsztaty i szkolenia z zakresu medytacji, zdrowego jedzenia oraz wyjazdowe detoksy wraz z mężem, Maciejem Szaciłło. Jest współautorką poradników dietetycznych, koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody.
Maciej Szaciłło jest popularnym ekspertem od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną Szaciłło, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania, wyjazdowe detoksy oraz zajęcia związane z medytacją, ćwiczeniami oddechowymi
i tym podobnymi. Od lat prowadzi także kącik zdrowego gotowania w Dzień Dobry TVN. Jest współautorem licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu m.in. Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem oraz Detoksy dla zdrowia i urody.
Dostępność: brak towaru
KOKTAJLE DO ZADAń SPECJALNYCH - DR HANNA STOLIńSKA
Koktajle z owoców, warzyw, ziół, nasion oraz przypraw od wielu lat goszczą w naszym menu. Trudno się dziwić nie tylko potrafią zachwycić smakiem, są również bardzo zdrowe. Co więcej łatwo je przygotować i zabrać ze sobą.
Koktajle do zadań specjalnych dr Hanny Stolińskiej to 10 specjalnie przygotowanych tygodniowych kuracji. Dzięki koktajlom, w których kryje się moc roślin, możesz korzystnie wpłynąć na swoje zdrowie w różnych obszarach. Potrzebujesz regeneracji?Masz poczucie, że warto zadbać o cerę? Brakuje ci energii? Chcesz podkręcić metabolizm?
Wszystko to możesz osiągnąć w naturalny, prosty i smaczny sposób.
Hanna Stolińska
Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny. Pomaga osobom z problemem nadwagi i otyłości, cierpiącym na choroby dietozależne oraz będącym na dietach alternatywnych (ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych). Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy. Współpracuje z Narodowym Programem Zdrowia i przy realizacji kampanii społecznych. Autorka wielu artykułów naukowych i popularnonaukowych. Autorka lub współautorka cenionych książek o odżywianiu, m.in. Jelito drażliwe. Leczenie dietą, Insulinooporność. Leczenie dietą, Zdrowe stawy. Leczenie dietą (Wydawnictwo Zwierciadło).
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
NALEWKI. LIKIERY, SYROPY, KOKTAJLE - JOANNA MATYJEK
Autorskie przepisy Joanny Matyjek na domowe nalewki, likiery, koktajle, syropy, a także na lemoniady, konfitury czy...kostki lodowe z kwiatami.
Ponad 60 przepisów na np. dereniówkę, miodówkę z Rościna, nalewkę z niewielkich, lekko owłosionych owoców czyli agrestówkę, nalewkę z jagód, jarzębiny, rabarbaru, ale też wiśnie w rumie, sangrię, truskawkową margaritę czy piwo bezalkoholowe z syropem Lady Gray, konfiturę z róży albo kostki lody ziołami lub kwiatami.
Autorka dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami, ale także tymi najciekawszymi i zebranymi i zasłyszanymi od znajomych, którzy swoje receptury testują od lat. Sąsiadka Elunia podaje przepis na nieziemską cytrynówkę a pan ochroniarz Piotr nalewkę z pigwy przy okazji opowiadając czasem zabawne rady np. jak zrobić orzechówkę z całymi orzechami zamkniętymi w butelce.
Domowe nalewki, likiery i syropy można przygotować niemal ze wszystkich dostępnych nam owoców, warzyw i ziół... a także korzystając z darów dzikiej przyrody - łąk i lasów: jagód, jarzębiny, pędów sosny, mięty.
Proste przepisy, z których można wyczarować wyrafinowane smaki polecamy zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych w przyrządzaniu nalewek. Każdy znajdzie coś dla siebie lub skonfrontuje swój własny sposób z radami autorki. Wystarczy spróbować i pozwolić się uwieść zapachom i kolorom letnich owoców, odczekać chwilę a potem już tylko delektować się napojami. W książce nie zabraknie opowieści o właściwościach zdrowotnych owoców, porad i ciekawostek.
Joanna Matyjek
Autorka bloga Odczaruj Gary, na którym dzieli się z czytelnikami przepisami na arcyciekawe potrawy. Rozwój bloga zaowocował powstaniem słynnego Studia Odczaruj Gary. Moje Studio to miejsce, w którym spełniam się zawodowo: gotuję, stylizuję i fotografuję. Tworzymy apetyczne projekty kulinarne, książki kucharskie czy reklamy jedzenia. To na blogu w 2022 roku zadebiutował przepis na Porterówkę czy Wiśnie w rumie zyskując ogromną popularność. Sukces tych przepisów skłonił mnie do spisania wszystkich receptur na szlachetne nalewki, koktajle czy inne pyszności. I tak właśnie powstała bardzo nalewkowa Sama Słodycz. odczarujgary.pl; IG/odczarujgary_studio
Dostępność: brak towaru
ODZYSKAJ RóWNOWAGę HORMONALNą - MIA LUNDIN, URLIKA DAVIDSSON
Odzyskaj równowagę hormonalną, pozbądź się zbędnych kilogramów, popraw stan zdrowia i nastrój dzięki właściwemu doborowi spożywanych produktów.
Dolegliwości hormonalne dotykają aż osiem kobiet na dziesięć. W książce znajdziesz informacje, wskazówki i rady, a także kilkadziesiąt wspaniałych i łatwych do przyrządzenia przepisów na potrawy, które mogą te dolegliwości złagodzić i sprawić, że poczujesz się lepiej.
Równowaga hormonalna jest konieczna, aby czuć się dobrze i zapobiegać chorobom. Dotyczy to wszystkich kobiet, a zwłaszcza tych w przedziale wiekowym 35-55 lat gdy zmienia się poziom hormonów, a skutki stresu są bardziej odczuwalne. Dzięki właściwej diecie można wpływać na równowagę hormonalną, a tym samym zachować prawidłowy poziom hormonów w każdym wieku, a także oddalić lub złagodzić dolegliwości typowe dla okresu przed wystąpieniem klimakterium oraz w trakcie klimakterium.
W książce znajdziesz m.in.:
- niezbędne informacje o hormonach, ich funkcjonowaniu oraz fazach hormonalnych,
- listę składników spożywczych, potrzebnych do podtrzymania produkcji hormonów,
- opis czynników, które mają wpływ na równowagę hormonalną,
- 60 przepisów, które stymulują właściwą pracę hormonów,
- praktyczny plan żywieniowy na dwa tygodnie.
Dostępność: brak towaru
OGNIEM I DYMEM. NIEBANALNE PRZEPISY... - MARTIN NORDIN
Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić.
Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować grillowanego groszku czy ananasa, poczuj wyjątkowy smak chrupiących papryczek chili i kalafiora. Wypij love drink z pieczonego selera. Zjedz wędzone pomidory, czy burgera z kabaczka i fasoli mung.
Zaproś przyjaciół, sąsiadów i rodzinę do stołu, zaproponuj im pyszny, aromatyczny posiłek oraz niezapomnianą podróż kulinarną w krainę ognia i dymu.
Dostępność: brak towaru
PRZYPRAWY, KTóRE LECZą - KAROLINA SZACIłłO, MACIEJ SZACIłłO
Ilość przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, jednak wiedza na ich temat jest wciąż niewielka. Dowiedz się jak nawet najmniejsza ilość kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego lub mniej znanej asafetydy może zmienić smak i właściwości zdrowotne jedzenia. Wypróbuj proste przepisy na pyszne dania i naturalne lekarstwa. Odkryj również, które zioła i przyprawy wychładzają, a które rozgrzewają, a także w jaki sposób oddziałują one na emocje.
Równowaga między smakami, którą kryją w sobie przyprawy, pomaga w osiągnięciu harmonii, spokoju i szczęścia.
W książce "Przyprawy, które leczą" znajdziesz, m.in.:
- szczegółową wiedzę na temat ziół i przypraw, w tym zawartych w nich substancji czynnych, smaku i właściwości zdrowotnych,
- proste i zaskakujące przepisy na pyszne dania i naturalne metody leczenia, np. naturalny lek na przeziębienie z mielonej czarnuszki i miodu lub shot z imbiru cytryny i miodu, czyli domowy sposób na niestrawność,
- sposoby na wydobycie smaku i aromatu z przypraw.
Książka "Przyprawy, które leczą" to kolejna część bestsellerowej serii, w której dotychczas ukazały się, m.in. "Jedzenie, które leczy", "Zdrowa tarczyca" (Wydawnictwo Zwierciadło).
Karolina i Maciej Szaciłło
Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
Dostępność: brak towaru
PRZYSMAKI RODZINY WINNYCH - AłBENA GRABOWSKA
Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków?
Podobnie jest z kuchnią rodzinną to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają
w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości.
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. W kolejnej książce ze smakołykami Winnych Czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na te właśnie pyszności.
Konia z rzędem temu, kto oprze się smakołykom Broni Winnej jej wiśniowej konfiturze wzbogaconej nutą pigwy lub dżemowi aroniowo-gruszkowemu.
Dostępność: brak towaru
ROśLINNY NABIAł. 133 PRZEPISY NA POTRAWY BEZ... - OLGA SMILE
Roślinny nabiał w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki.
To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę.
W książce znajdziesz:
- ponad 130 przepisów na mleka roślinne, śmietany, masła, jogurty, kefiry, twarożki, majonezy i sery
- wspaniałą bazę podstawowych przepisów do inspiracji w codziennym gotowaniu
- sposoby na estetyczne podanie dań
- wskazówki jak elastycznie podchodzić do gotowania
- informacje dotyczące zdrowotnych właściwości produktów
Wiem doskonale, że coraz więcej osób ma problemy z alergią lub nadwrażliwością na laktozę i kazeinę. Wiele osób dowiaduje się o alergiach codziennie i chcą lub muszą zmienić sposób odżywiania, bez rezygnowania ze znanych i lubianych smaków. Przygotowałam tę książkę również dla matek dzieci na dietach bezglutenowych, alergicznych oraz dla kobiet zmagających się z hashimoto i innymi chorobami autoimmunologicznymi, dla których zmiana sposobu odżywiania jest koniecznym elementem poprawy zdrowia.
Dostępność: brak towaru
SAMA SłODYCZ CIASTA, TORTY I DESERY - JOANNA MATYJEK
Proste i wykwintne przepisy dla początkujących i zaawansowanych w sztuce cukierniczej. Każdy znajdzie coś dla siebie. Joanna Matyjek, autorka bloga Odczaruj gary dzieli się swoimi przepisami przy okazji opowiadając historie rodzinnych wypieków, ale także inspiruje i zachęca do eksperymentowania. Pomiędzy przepisami opowieści o tym jak powstawały i skąd pochodzą słodkości. Czy wiecie, że pierwsze na świecie torty wyrabiane były z ciasta chlebowego? To były rarytasy na jakie nie wszyscy mogli sobie pozwolić a słynną wielbicielką tortów była królowa Francji Maria Antonina. Dlaczego karmel to wynalazek Arabów? Kim była Anna Pavlova na której cześć nazwano pewien rodzaj bezy? Skąd pochodzą tradycyjne mazurki? Czym różnią się faworki od chrustu?
Mnóstwo anegdot do czytania przy okazji pieczenia i delektowania się słodkimi potrawami.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SłODKIE CO NIECO - JOANNA MATYJEK
Przepisy na święta, imprezy i różne okazje!
Zastanawiasz się co przygotować, kiedy wpadną przyjaciółki na urodziny? Planujesz kolację z ukochanym z okazji Walentynek? Chcesz sprawić słodką niespodziankę rodzicom z okazji dnia mamy lub taty?A może planujecie wakacyjny piknik dla znajomych?Zbliża się halloween i szukasz pomysłu na poczęstunek?
W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na rożne okazje. Większe uroczystości i mniejsze imprezy w luźnym klimacie.
Joanna Matyjek proponuje zestawy potraw w którym znajdziecie coś słodkiego, wytrwanego i coś do picia. Przepisy można dowolnie łączyć i tworzyć własne menu. Propozycja autorki można traktować jako inspirację a jakie menu zagości na imprezie, którą przygotowujesz zależy od twojej kreatywności.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SłODKO, ZDROWO, śWIąTECZNIE - MONIKA MROZOWSKA
Dostępność: brak towaru
SMART PLANTS. JAK WYKORZYSTAć NATURALNE.. - JULIE MORRIS, JUSTYNA RUDNIK
Z poradnika dowiesz się, jak m.in.:
opracować najlepszą dietę, aby dostarczyć mózgowi zdrowych składników odżywczych,
wyeliminować mgłę mózgową i cieszyć się jaśniejszym umysłem,
usprawnić pamięć i zwiększyć koncentrację,
poprawić nastrój i polepszyć sen w naturalny sposób,
skorzystać z naturalnych nootropików wyjątkowego pożywienia, które może poprawić funkcjonowanie mózgu i potencjalnie wzmagać wzrost nowych komórek mózgowych,
Poradnik zawiera 65 przepysznych i wyjątkowych przepisów na każdą porę roku.
Julie Morris
Jest konsultantem kulinarnym, praktykującą zwolenniczką kuchni opartej na produktach naturalnych i autorką pięciu książek kucharskich (m.in. Superfood Kitchen). Jest założycielką Luminberry, szkoły gotowania online, gdzie uczy innych jak przygotowywać zdrowe i wspomagające umysł potrawy.
Dostępność: brak towaru
STULECIE WINNYCH. NOTES KULINARNY. 70 PRZEPISóW - AłBENA GRABOWSKA
W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku i na kultowe potrawy z chudych lat PRL-u. Nie zabraknie również włoskich inspiracji przywiezionych prawie 90 lat temu przez Guida z dalekiej Sycylii oraz wspaniałych tradycyjnych przepisów na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
Ałbena Grabowska
Pisarka, lekarz neurolog-epileptolog. Matka trójki dzieci, która nie wyobraża sobie życia bez pisania. Wydała między innymi kryminał Ostatnia chowa klucz, powieści: Coraz mniej olśnień, Lady M., trzytomową sagę Stulecie Winnych oraz trylogię Alicja w krainie czasów (Wydawnictwo Zwierciadło). W 2015 wyróżniona nagrodą Pióro na Festiwalu Literatury Kobiet za 1 część sagi Stulecie winnych ci, którzy przeżyli.
Dostępność: brak towaru
SUPERKOKTAJLE DLA ZDROWIA I URODY. CZYLI KOKTAJLE - KATARZYNA BłAżEJEWSKA-STUHR
Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Spożywając je regularnie, zadbasz o zdrowie, a swojemu podniebieniu dostarczysz prawdziwej feerii smaków.
Dowiesz się jak wiele superfoods masz wokół siebie na co dzień i zaczniesz wykorzystywać tę wiedzę!
W książce znajdziesz listę polskich składników typu superfoods, które bez problemu znajdziesz w lokalnych sklepach.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
SUPERLUNCHE - KAROLINA SZACIłłO, MACIEJ SZACIłłO
W książce znajdziesz przepisy na każdą porę roku:
oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne,
orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato,
odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady,
rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe.
Ponadto menu na każdą porę roku podzielone będzie na dwa typy dań: lekkie, ale dobrze przyprawione przeznaczone dla osób, które chcą oczyścić organizm, nabrać energii i schudnąć oraz super odżywcze - zapewniające poczucie sytości na dłuższy czas.
Dostępność: brak towaru
SUSZONKI - TERESA MARRONE
Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż.
Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.
Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu
Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
Dostępność: brak towaru
Uczta dla dwojga Zdrowa dieta dla mamy i dziecka Katarzyna Błażejewska Monika Mrozowska
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
UCZTA DLA MALUSZKA - KASIA BłAżEJEWSKA MONIKA MROZOWSKA
Niejedna mama zastanawia się, jak żywić dziecko tak, aby dostarczyć maluchowi wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci.
W książce Uczta dla maluszka znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu dziecka, a także odpowiednio zbilansowane i smaczne posiłki dla najmłodszych od chwili wprowadzenia pierwszych pokarmów do 5. roku życia.
Dostępność: brak towaru
ZDROWA KUCHNIA RODZINNA - MONIKA MROZOWSKA
Monika Mrozowska, propagatorka zdrowego odżywiania i matka czwórki dzieci, od lat udowadnia, że wspólne gotowanie z dziećmi jest nie tylko możliwe, ale też przyjemne i smaczne. Każdy z domowników może bowiem wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego, a wspólnie przyrządzone dania spowodują, że wszyscy z przyjemnością usiądą razem przy stole.
Kukurydziana zupa z popcornem, omlet z serem halloumi, tarta z brokułami oraz domowe lody kokosowe to tylko kilka spośród pysznych i zdrowych dań, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci, i które na stałe zagoszczą w rodzinnym menu.
Monika Mrozowska
Aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych, m.in. Zupy moc, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, ekonomiczna kuchnia, Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka (Wydawnictwo Zwierciadło).
Dostępność: brak towaru
ZDROWE I PEłNE ENERGII DZIECKO - KATARZYNA BłAżEJEWSKA - STHUR
To bagaż na całe życie. To nie tylko nadmierna ilość tkanki tłuszczowej i większe obwody. To przede wszystkim zmieniony skład ciała, który wpływa na funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe wskazują iż otyłość i jej konsekwencje mogą być skutecznie korygowane przez zdrowy tryb życia, prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr dietetyczka i mama dwójki dzieci radzi jak zadbać o to, żeby twoje dziecko było szczupłe i zdrowe.
W książce Zdrowe, szczupłe, pełne energii dziecko znajdziesz m.in.:
informacje o tym, jakie są przyczyny otyłości i metody jej leczenia:
praktyczne informacje jak odżywiać dziecko - smacznie i zdrowo:
60 przepisów na pyszne i zdrowe posiłki.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
ZDROWE łAKOCIE. DOMOWE SłODYCZE DLA DZIECI - JOLANTA NAKLICKA-KLESER
Trudno odmówić maluchom tego, co lubią najbardziej.
A zazwyczaj są to słodycze.
Jak sprawić, żeby słodycze były wartościową częścią diety dzieci? Żeby nie zawierały szkodliwych składników? I nadal wywoływały na twarzach maluchów uśmiech?
Najprostszym sposobem będzie przygotowywanie pysznych, ale zdrowych łakoci w domu. A pomogą w tym proste przepisy Jolanty Naklickiej-Kleser, pasjonatki gotowania, w tym dla trójki swoich dzieci.
W książce znajdą się też przepisy na słodkie, ale zdrowe dania doskonałe na obiad lub kolację.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin