Menu
Szukaj
Koszyk
Czarne

Język baklawy Wspomnienia Diana Abu-Jaber

0.00 (Oceny: 0 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Lekko i zabawnie opisane wspomnienia Diany Abu-Jaber z amerykańsko-jordańskiego dzieciństwa przeplatają się ze słodko-gorzkimi opowieściami o szukaniu własnego miejsca i rozdarciu między dwoma światami. Amerykański sen o sukcesie ma obiecujący smak lodów waniliowych w czekoladowej skorupce ale też mdły posmak koktajli mlecznych. Natomiast Jordania to kraj tajemnicy prostego życia nowych zapachów wyrazistszych smaków i niekończących się przyjęć. Tu wszystko jest inne być może bardziej prawdziwe ale okazuje się że powrót nie jest prosty nawet dla tęskniącego za bliskimi i rodzimą ziemią ojca Diany. Po każdym pobycie w ojczyźnie z rozgoryczeniem wraca do Ameryki i gotuje żeby pamiętać ale im więcej gotuje tym bardziej zapomina. Smaki tej kuchni wspomnień autorka przybliża w licznych przepisach towarzyszących kolejnym opowieściom. Język baklawy to zaproszenie aby usiąść przy stole wraz z rodziną Diany dzieląc z nimi ten niezwykły czas wspólnych posiłków...

Przejdź do pełnego opisu
13,00 zł
szt.
Dostępność:
ostatnie sztuki
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu: 8037

Cechy produktu

Książka

Wydawnictwo Czarne
ISBN 9788375363760
Liczba stron 416
Oprawa miękka
Autor Diana Abu-Jaber

Opis

Lekko i zabawnie opisane wspomnienia Diany Abu-Jaber z amerykańsko-jordańskiego dzieciństwa przeplatają się ze słodko-gorzkimi opowieściami o szukaniu własnego miejsca i rozdarciu między dwoma światami. Amerykański sen o sukcesie ma obiecujący smak lodów waniliowych w czekoladowej skorupce ale też mdły posmak koktajli mlecznych. Natomiast Jordania to kraj tajemnicy prostego życia nowych zapachów wyrazistszych smaków i niekończących się przyjęć. Tu wszystko jest inne być może bardziej prawdziwe ale okazuje się że powrót nie jest prosty nawet dla tęskniącego za bliskimi i rodzimą ziemią ojca Diany. Po każdym pobycie w ojczyźnie z rozgoryczeniem wraca do Ameryki i gotuje żeby pamiętać ale im więcej gotuje tym bardziej zapomina. Smaki tej kuchni wspomnień autorka przybliża w licznych przepisach towarzyszących kolejnym opowieściom. Język baklawy to zaproszenie aby usiąść przy stole wraz z rodziną Diany dzieląc z nimi ten niezwykły czas wspólnych posiłków. Czy to nie zabawne że w powieściach nie ma prawie nic o jedzeniu - pyta w pewnym momencie bohaterka książki. - Na przykład w Powrocie do Howards End zawsze rozmawiają o domach i pieniądzach ale można by pomyśleć że wtedy ludzie w ogóle nic nie jedli. Tą bohaterką jest sama autorka - Diana Abu-Jaber. W jej własnej książce jest mnóstwo o jedzeniu. O smakach i zapachach pisze z taką samą pieczołowitością i fantazją jak o uczuciach. Dowiadujemy się jak zrobić kibbeh którym ojciec Diany poczęstował jej pierwszego amerykańskiego adoratora zanim wyrzucił go za drzwi Kibbeh dla kowboja jak przyrządzić baklawę podaną przez jordańską ciotkę autorki w czasie ważnej narady rodzinnej Poetyczna baklawa kiedy trzeba kogoś uwieść i jak ugotować bób dla mężczyzny na którego czekało się całe życie Ful dla ukochanego. Jednak nie tylko przepisy warto zapamiętać z książki Abu-Jaber. To wzruszająca i wyjątkowo zabawna opowieść o dzieciństwie rodzinie i życiu na styku dwóch kompletnie różnych kultur i dwóch różnych kuchni - Ludwika Włodek W Języku baklawy Diana Abu-Jaber opowiada czytelnikom historie zasłyszane w dzieciństwie od ojca. Z pozoru dotyczą spraw tak przyziemnych jak gotowanie i jedzenie ale tak naprawdę mówią o pięknie przyjaźni miłości i więzach rodzinnych. To tymi wartościami autorka przepełnia swe ciepłe zabawne i wciągające wspomnienia dodatkowo opatrzone z przepisami podążając za swą nomadyczną rodziną z Nowego Jorku do Jordanii i z powrotem - Elle Czarująca książka. Piękne wspomnienia o domu rodzinnym przepysznym jedzeniu i trudnym życiu emigranta - The Oprah Magazine

 

Czarne 2012, ISBN: 978-83-7536-376-0, 125x205, 416 s., oprawa miękka

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Polecane produkty