Mój świat na talerzu
Coraz częściej i odważniej decydujemy się na kulinarne eksperymenty. Dodatkową inspiracją do nich może stać się książka pod tytułem "Mój świat na talerzu" autorstwa Hanny Lis.
Jedzenie już dawno przestało być zwyczajnym zaspokajaniem podstawowej biologicznej potrzeby, a urosło do rangi wieloetapowego rytuału - począwszy od gotowania, które samo w sobie na wiele osób działa relaksująco i pozwala na odrobinę kreatywnego szaleństwa, przez okazywanie czułości tym, dla których przygotowujemy dania, aż po wspólny czas z bliskimi spędzony na rozmowach i celebrowaniu posiłków.
Książka stanowi przekrój rozmaitych przepisów, które autorka zebrała podczas swoich licznych podróży po świecie. Z chęcią skorzystają z nich więc zwolennicy odkrywania nowych smaków, charakterystycznych dla kuchni innych krajów, nawet tych bardzo odległych i odmiennych od tradycyjnej kuchni polskiej. Czytelnicy na kartach publikacji znajdą przepisy na: śniadania bazujące na rybach, jajkach, serach i owocach, zupy o egzotycznie brzmiących nazwach, takich jak ajo blanco czy shiitake ramen, dania z makaronu oraz obiady, których podstawą jest mięso bądź owoce morza. Wegetarianie również znajdą coś dla siebie w obszernym rozdziale poświęconym wyłącznie potrawom jarskim. Ponadto nie zapomniano o przekąskach i dodatkach do posiłków, na przykład frytkach z batatów. Różnorodność prezentowanych przepisów sprawi, że każdy, nawet najbardziej wybredny czytelnik znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Hanna Lis to popularna dziennikarka, która zasłynęła prowadzeniem serwisów informacyjnych takich jak "Teleexpress" czy "Wiadomości". Realizowała również program "Bez planu", w którym zwiedzała świat, poszukując kuchennych inspiracji w najprawdziwszych lokalnych restauracjach i tawernach. Sekrety, które poznała dzięki kucharzom z całej Europy, przeniosła do własnej kuchni i swojej książki. "Mój świat na talerzu" to kolejna wydana przez nią pozycja o tematyce kulinarnej. Wcześniej opublikowała już książkę pod tytułem "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków".
Kod produktu: 38384
Opis
Coraz częściej i odważniej decydujemy się na kulinarne eksperymenty. Dodatkową inspiracją do nich może stać się książka pod tytułem "Mój świat na talerzu" autorstwa Hanny Lis.
Jedzenie już dawno przestało być zwyczajnym zaspokajaniem podstawowej biologicznej potrzeby, a urosło do rangi wieloetapowego rytuału - począwszy od gotowania, które samo w sobie na wiele osób działa relaksująco i pozwala na odrobinę kreatywnego szaleństwa, przez okazywanie czułości tym, dla których przygotowujemy dania, aż po wspólny czas z bliskimi spędzony na rozmowach i celebrowaniu posiłków.
Książka stanowi przekrój rozmaitych przepisów, które autorka zebrała podczas swoich licznych podróży po świecie. Z chęcią skorzystają z nich więc zwolennicy odkrywania nowych smaków, charakterystycznych dla kuchni innych krajów, nawet tych bardzo odległych i odmiennych od tradycyjnej kuchni polskiej. Czytelnicy na kartach publikacji znajdą przepisy na: śniadania bazujące na rybach, jajkach, serach i owocach, zupy o egzotycznie brzmiących nazwach, takich jak ajo blanco czy shiitake ramen, dania z makaronu oraz obiady, których podstawą jest mięso bądź owoce morza. Wegetarianie również znajdą coś dla siebie w obszernym rozdziale poświęconym wyłącznie potrawom jarskim. Ponadto nie zapomniano o przekąskach i dodatkach do posiłków, na przykład frytkach z batatów. Różnorodność prezentowanych przepisów sprawi, że każdy, nawet najbardziej wybredny czytelnik znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Hanna Lis to popularna dziennikarka, która zasłynęła prowadzeniem serwisów informacyjnych takich jak "Teleexpress" czy "Wiadomości". Realizowała również program "Bez planu", w którym zwiedzała świat, poszukując kuchennych inspiracji w najprawdziwszych lokalnych restauracjach i tawernach. Sekrety, które poznała dzięki kucharzom z całej Europy, przeniosła do własnej kuchni i swojej książki. "Mój świat na talerzu" to kolejna wydana przez nią pozycja o tematyce kulinarnej. Wcześniej opublikowała już książkę pod tytułem "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków".
Edipresse 2019, ISBN: 9788381640176, oprawa twarda, 280 s.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.